Zoeken
  • martinv

Wah?

Taalbeschouwing vandaag, vond ik vroeger al de leukste Nederlandslessen op de Pedac.

In het Limburgs heb je "Wô" of "woardj' (Boalder) waarschijnlijk een vraag om bevestiging: "Is het (niet) waar?"

In het Utrechts ken ik het ook (mijn oma Vermeij, en die Utrechtse cabaretière Tineke Schouten).

"Niet dan, ja toch?" hoor je in Rotjeknor, of soms " de balluh" waarvan ik de oorsprong niet wil weten. Dat is een groet. Net als "Later" van Freek. Ik eindig een brief met "groet je, Martin." Waarbij je de komma, zo'n klein ding, zeker niet moet vergeten.

Zeker zo interessant is het gedag zeggen.

Dat is erg aan mode onderhevig." Dag" hoor je niet zo veel meer, eerder "Doei" of "Doeg". Groeten heb ik al eerder behandeld, zoals het verschijnsel dat moeders hun kinderen op de mond kussen, dat ken ik niet. Maar dat ik (verliefd) een heerlijke avond met iemand heb gehad en "beloond" wordt met een "High Five", sorry, dat vind ik helemaal niks.

26 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven