Zoeken
  • martinv

Constructie of productie?

24 september 2019

Sjef, de ongekroonde en onbezoldigde Activiteitenbegeleider in het Atelier van Delta, de Somatiek-afdeling van Camillus (wat een mond vol, en mij is door M. ten strengste verboden namen te noemen) vindt het niks. Constructie, hij heeft het op mijn aandringen nu één keer gedaan. Ingezaagd, meer lijmvakken gecreëerd zodat het werkstuk zelfs zonder lijm in elkaar blijft zitten, en de lijm slechts nodig is voor de eeuwigheid.

Sjef is gewoon een patiënt, of zoals ze tegenwoordig eufemistisch zeggen: cliënt. (koper van zorg,dat noemen we tegenwoordig zo) Maar hij is van alles technisch geweest, o.a. lood-gieter, waardoor hij veel weet en kent en kan (M. weet je nu het verschil tussen kennen en kunnen?) Bovendien is hij meester in het bedenken van maakmanieren. Iemand kreeg van de echte AC'er de opdracht om volgens een tekening, patroon spijkertjes in een plankje te slaan. Echter, de cliënt was links verlamd en de spijkertjes waren kei-klein (Brabantisme, modern is kei!) Daar had de hulpverlener overheen gezien, hij hielp hem daarna ook wel even..... Toen heeft die goede S. een hulpmiddel gemaakt, bedacht om de spijkertjes vast te houden. Werkte deels. (ik heb me er later ook mee bemoeid (dat noemen ze daar zo), ik heb de spijkertjes met een tang vastgehouden: de lamme helpt de blinde, pracht uitgangspunt) S. krijgt altijd op zijn dak: "En wat hadden we afgesproken, meneer M.?" Het mooiste is dat als de AC'er er niet is, en dat gebeurt natuurlijk "wel eens"(onderbezetting, geen vaste taak, ik mag me nergens mee bemoeien, betweter die ik ben, maar mij lijkt een handige en vakbekwame persoon meer geschikt voor die functie, net als ik de minst gekwalificeerde personen daar gymnastiek zie geven, moet je op de basisschool niet proberen, bij kinderen, hier gaat het om volwassenen, daar kan iedereen wel een spelletje mee doen, een ballon overgooien, het zijn maar Parkinsonpatiënten!

Hiernaast een voorbereiding van een vogelnestkastje voor Gouldamadientjes. De tandjes, gezaagd en gestoken met een beitel (oei wat eng, daar moet begeleiding bij staan, heb ik ook gevraagd, L. kom er even bijstaan, ik ga elektrisch zagen, dat mag ik niet zonder begeleiding) Die tandjes passen strak in elkaar, zonder lijm, maar die is voor de eeuwigheid...

Maar dat duurt S. te lang, ik ben benieuwd wat hij er van vindt, maar hij zegt vast: ik heb geen tijd voor die constructie, ik moet productie. Dat klopt natuurlijk, hij zaagt geweldig, alles en hoe dan ook op de elektrische figuurzaag. En zonder begeleiding. Zoals je tegenwoordig steeds vaker hoort: hij is "leiding".

7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven