Zoeken
  • martinv

Als Graaf begraven willen worden.

6 januari 2020

Dag van Epiphanie, van de Drie Koningen ( in de Bijbel waren het wijzen, sterrenkundigen of zieners) Het Katholicisme, de godsdienst van en voor de goegemeente heeft er iets

3 k

begrijpelijkers van gemaakt: Koningen. Dat is pas wat, geen goochelaars, charlatans, wijsneuzen, maar Koningen!


Toch heb ik wel wat met de adel. Onze altijd toch rode, linkse cultuur heeft daar soms moeite mee. Baronnen, Graven, Prinsen, Heren! Arbeid adelt, maar de adel arbeidt niet, was het omen.

Ik zou het wel willen. Soms denk ik dat ergens adel in onze familie zat: Oma was een dochter van een middenstander, dat is ook stand, toch? Ze was immers op kostschool geweest. Als ze vroeger op bezoek kwam ging ze aan tafel rechtop staan en deed ze steeds haar show: "En nom du Père,......" het Wees Gegroet op z'n Frans. Heel serieus. Was ze een beetje van stand?, er werd bij ons thuis nooit gevloekt en mooit iets vies gezegd. Als we een windje lieten, zei Pa altijd: "Loop even naar de wc."

Misschien ben ik eigenlijk een Graaf! Gek, gisteren dacht ik nog dat ik Narcissus was, nu weer arrogante adel.

Graaf?

Waar, ik geef graag bevelen, ik laat alles doen. Voor de tuin heb ik een tuinman, en een tuinjongen. Ik heb een slager die iedere dag warm eten brengt, iemand die boodschappen doet, een poetsvrouw (dat woord vindt ze niet fijn, liever interieur-verzorgster.) een hele wijze, zegt heel vaak: "Het zij zo", niet "is zo" of het "zal wel zo zijn", nee, : "Het zij zo", prachtig.

Ik ben Bouwheer, heb dus adviseurs, één uitdenker, dromer, fantaseur, en één boekhouder, remmeur dus. Om mij af te remmen. Soms een chauffeur. En ik betaal ze allemaal, behalve mijn maatje, waar ik gezellige dingen mee doe zoals wandelen, uit eten gaan en uitgaan met de honden, en ook die betaal ik niet, hoewel, Rusty gaat zitten voor een snoepje, geeft soms een pootje, en als ik zeg: "Kom je of kom je niet?", dan komt ie,.....of komt ie niet. Voor een snoepje. (van Postbode Pierre Knoops gejat, kent iedereen, dan magda).

In de nieuwe badkamer heb ik een nieuwe bediende: mijn radio (ik zal geen merk noemen, anders wordt men misschien Bose...

mijn bose

Ik spreek tegen het ding, ze antwoordt met een Nederlandse meisjesstem. Dan zeg ik: "Alexis", zo heet ze, "radio aan". (ik zeg bij elk commando net als bij de hond de naam, dat moet, denk ik). Vanmorgen zei ze heel brutaal: "Dat heb ik nog niet geleerd, ik ken je voorkeurszender niet". Echt waar, je gelooft het niet. Maar ik word niet boos (niet weer hetzelfde grapje, één keer is leuk.) Dan leg ik geduldig uit dat ik klassiek ben, gedistingeerd en met als causaal gevolg altijd naar Hilversum Vier luister, (altijd man en paard noemen, met Hoofdletter! wie's gehört, comm'ile faut zou oma zeggen) Maar dat snapt Alexis nog niet. Ik zeg altijd als Graaf zijnde:

Adel verplicht!

"Het zij zo", zegt dan Anita.

8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven