Zoeken
  • martinv

Ik ben me er eendje...

26 juni 2020

Dit was de prijs voor de prijsvraag van mijn verjaardag. De buurjongen heeft hem gewonnen, was er blij mee. Men vindt mij ook apart, is op zich niks mis mee. Zo blijkt dat ik veel parate natuurkennis heb, of anderen net heel weinig. Zo las ik laatst op Facie-Boek, een enthousiast stukje over het onderhoud van haar vijver:verschoond, water ververst, schoon geschrobd, vissen kregen parasol en veel voer. Het water werd toch zo gauw groen en vies...Ik reageerde: vissen niet voeren! Reactie: paniek, die arme beestjes, en het is zo leuk, die gulzig etende visjes. Ik weer: Heb je een vijver of een tuin-aquarium? Onbegrip. Ik als mens ben het Opperwezen, ik zorg voor mijn dieren, dus vissen krijgen te eten, een parasol tegen te felle zon, en ik maak ze afhankelijk en dankbaar door te voeren. Als dank worden ze dik en poepen ze de vijver vol en vuil.

Zo had ik in de klas ooit een schildpadje (Stoffel), de kinderen waren er dol mee, wilden graag voeren, aaien... De aaibaar-heidsfactor is erg belangrijk. Bij een schildpad is die ongeveer 0,0 . Na twee jaar heb ik hem (of haar??) maar mee naar huis genomen en in één van mijn vijvers gedaan. Leuk voor Stoffel, maar voor de rest van de natuur in die vijver was dat het einde...Na een paar jaar aanmodderen(!) waarbij ik Stoffel hoogsten in de zomer een enkele keer zag zonnen op de kant, heb ik de hele vijver leeg gelaten (dag werk), Stoffel gevangen en in de Maasplassen losgelaten en goede vaart gewenst. Het kleine padje zal nu wel uitgegroeid tot tot de grootte van een stoeptegel.


Hondenliefde is ook zoiets. Of je koopt een onhanteerbare vechthond die op het laatst jou aanvalt, of je koopt een zielige hond uit het asiel, of nog beter: een afgedankte hond uit Spanje of Roemenië. Dan doe je pas goed werk, al krijg je er later spijt van, zo'n hond kan een trauma hebben opgelopen, en dan moet er weer een dure gedrags-therapeut bijkomen.

Dus mijn raad: koop gewoon een rashond, en ga op puppy-cursus. Maar een Cocker Spaniël kan doorfok-problemen hebben, vooral rode, zoals Rusty..heerlijke hond hoor. Hae loestert altied: Es ich zegk "Kump se of kump se neet, dan kump ter,...of hae kump neet! (Pierre Knoops oet Brach)


CHAT DE NAAM WAARMEE JE LEEFT, WEET IK WIE DIT GELEZEN HEEFT


12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven