Zoeken
  • martinv

Ik irriteer me.

Bijgewerkt: 5 nov 2019

4 november 2019

Deze zin is niet juist, is fout. Je kunt natuurlijk zeggen: taal verandert, dat is waar, maar deze is fout." Het is gebeurt" schrijft men vaak zo, maar is toch fout. Eefje schrijft vaak spreektaal, maar vaak is dat niet hetzelfde als goed. Is da waar, Eefje? Of is da nie waar? Als de auto-correctie het niet fout vindt, is het nog niet goed. (saai hè Eef?)


saai, vaak op school

Zich vervelen is ook een raar werkwoord. Dat is vervelend, niet leuk, maar iemand anders vervelen is het tegenovergestelde. (zag je hem al aankomen, Sandra?) Ook vervelend, maar erger. Als je iemand verveelt is dat niet saai.maar irritant.

Zich irriteren is fout, maar als je zegt zich ergeren, is dat wel goed.irritant, boos, kort lontje

Veel (jonge) mensen schrijven ongeveer. Ik ben precies, streng. Ff is even en idd is inderdaad inderdaad. Eefje kent vast veel meer voorbeelden. CU en NSW( dat ligt in Australia.(hè Carla? Jij schrijft dat zo hè, jij hebt er gewoond.)

Maar O. die modern wil appen, doet dat ook graag, om modern te doen, zich aan te passen aan jeugd, met de trend te volgen. Ik wil lieven "setten" dan "volgen". (ik heb een hekel aan "kids", absoluut niet aan kinderen, behalve aan "boxen" en "highfiven", geef gewoon een hand, of een kusje of "muulke".


Ik heb een herseninfarct gehad, één van de gevolgen: ik word soms plotseling heel boos, dan schrik ik er zelf van. Dan heb ik een "kort lontje" (een kaars wordt toch niet boos zijn, is het dynamiet dat snel ontploft?) en ontplof. Dat is de autist in mij (had ik vroeger nooit hè Eefje, de rust zelve en heel geduldig, ook tegen rechtsextremisten in de klas die niet redelijk waren, zoals...

Als het niet volgens mijn strikt uitgezette plan gaat, als iemand mijn verhaal verstoort, niet luistert, maar mij laat uitspreken en dan een vraag stelt die ik net heb beantwoord, dan ben ik hels. Dan zeg ik ook tegen mezelf: je wordt boos, (hè Carin?)

Als iemand boos wordt, kan dat ook opwinden, die is echt, emotioneel. Er volgt meestal een moment om het goed te maken (Wiedergutmachung, hè M.)

En dat kan ook fijn zijn...

7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven