Zoeken
  • martinv

l'Histoire se repête.

24 oktober 2019


kokkin

Het komt wel vaker voor. Vaak overkomt een dochter iets dat haar moeder ook heeft meegemaakt. Miranda, ik zie ze nog voor me. In groep vijf: dik van ongezonde eetgewoontes, denk ik, net haar moeder. Die had haar, gezien haar leeftijd, heel jong gekregen. Dat heeft ook iets te maken met niveau. Moeder haar moeder was niet anders, qua uiterlijk en vermogen.

Er werd verteld dat M's (stief-) vader haar sloeg, in het openbaar met een riem. Het fijne heb ik nooit geweten, wil ik ook niet weten. Ik heb de man nooit gezien. Ze was een kind om geplaagd te worden, die kun je vaak aanwijzen. Ik had haar al gauw in mijn hart gesloten. Die werd dus nooit gepest, de leerlinge die bij meneer een speciaal plekje innam. Kinderen voelen dat. Zo'n kind krijgt vriendinnetjes. Ik heb haar nooit aangeraakt. Gek, vaak hebben gezette meisjes een heel leuk gezicht. En omdat je er een zwak voor hebt, raak je haar des te minder aan. Om verdenkingen te voorkomen. Is een mechanisme. Ze had nog een klein zusje. Dat was echt een boefje, daar hadden moeder en oma niets over te zeggen. Miranda deed het best aardig, en was opmerkelijk muzikaal. Ik gaf de kinderen als er tijd over was blokfluitles, was leuk en iedereen vond het geweldig. Er hing een oude gitaar van mij aan de muur. Ik maakte daar liedjes voor die goed te fluiten waren. We oefende zolang tot iedereen (echt iedereen dat liedje kon fluiten.Mijn Jo tekende daar een diploma ik vermenigvuldigde dat. Ik weet dat leerlingen dat gekoesterd hebben, net als de beeldjes de ik maakte en die ze al heel lang van tevoren alvast in hun hoofd reserveerden ("Jantje moet naar school toe gaan", was een Wereldsucces, op school). En ik zorgde voor redelijke goedkope plastic (hygiëne) fluiten. Ik kreeg korting, bij de winkel, ze kenden me, ik vroeg de gewone prijs, zodat die van Miranda voor niks was, (ssst, neem mee, cadeautje.)


Toen begon ze lieve briefjes te schrijven, en ook cadeautjes mee te brengen, Kleine snuisterijtjes, ik denk dat moeder in het weekend naar rommelmarkten ging, en M. kocht iets kleins en kitscherig voor haar meneertje .

Later zijn ze verhuisd. Klein zusje had de buurman, een nieuwkomer, zijn busje in het wilde spel beschadigd met een ijzeren staaf. Dat kon moeder niet betalen, dus zijn ze naar ver weg verhuisd. Ik ben er nog wel eens geweest, heb haar gevolgd op Facebook. Ze was kok geworden en had inderdaad al heel jong kinderen. Ze is vast een heel lieve moeder, Miranda.14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven