Zoeken
  • martinv

Latina facile est

24 maart 2020


een Latina

Dit is een Latina. Een trekplaatje. Waar het mij om gaat is het Latijn (let op niet Latijns, wel Frans, Duits en Engels, maar geen Latijns maar Latijn, omdat je in het Latijn Latina zegt, simpel toch?) Maar deze schone Latijnse moet aandacht trekken. Latijn is volgens mij geen ontwikkelde taal, maar een gecreëerde, dus gemaakt. Niet natuurlijk, denk ik, maar wel een voorbeeld-taal. (wel opletten heren!) Deze oude, klassieke taal heeft geen lidwoorden en nauwelijks woorden als ik, wij, zij.. (hoe heet dat ook al weer, ego antique est) Dat wordt doorgaans verwerkt in het werkwoord. ergo(=dus): facto = ik doe, factuur is een naamval van doen: dat wat gedaan is. Die heb je bij ons in het Duits ook: die Fälle: (wass eine Elend!) Die schöne Brüste dieser Frau= van deze schoonheid.

Ik heb nooit Latijn gehad (helaas, mijn afkomst, achtergrond was volgens de hoofdmeester vroeg niet goed genoeg voor het Gymnasium, de zoon van de chique gemeente-ambtenaar mocht wel) Daar leerden ze vervoegen: Rosa-Rosam

Rosa rosa rosam

Rosae rosae rosa

Rosae rosae rosas

Rosarum rosis rosis (een liedje van Jacques Brell)

Hier moet je voor geleerd hebben, dan weet je de rest ook, snap je? de roos, van de roos, aan/voor de roos met de roos, of zo.

Dat heb je zelfs in het Turks: Üçüdüm=ik heb het koud. ( dat ik dat weet hè: maakt altijd indruk in de klas met Turkse kinderen, als ze onder elkaar in hun eigen taal spraken (streng verboden) zei ik dat altijd. Riepen ze altijd verbaasd: "Koud?" Het is een kinderliedje, het enige dat onthouden heb: abenim djanum (=beste vriend). Heb je meteen vrienden.

Liedjes worden vaak gebruikt om een taal te leren. Wie kent het niet: Ego sum Pauper, nihil habeo, et nihil (of ipso) dabo. (Ik ben arm, ik heb niks, en ik geef niks. Klopt ook nog.

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven