Zoeken
  • martinv

ome of opa

6 februari 2020


zoon of kleinzoon/dochter maakt niet uit

Hou op met dromen! hoor ik Meisje zeggen, maar Laat me! Dit is zo mooi, dat kan toch geen kwaad. Of is dat het duiveltje in me?

Stel ik had een vrouw die een dochter had die een kind wilde, om welke reden dan ook zonder man. Ik zou mijn zaad graag in een buisje doen, mits dat medisch verantwoord is. Dan zou ik vader kunnen worden, toch? Wat zou ik dat verschrikkelijk leuk vinden. Geweldig! Ik zou regelmatig op bezoek gaan, kijken hoe het groeit. Cadeautjes kopen en vast verwennen. Zoon of dochter maakt niet uit en voetballen kan ik toch niet, trouwens dat mogen meisjes tegenwoordig ook. Ik zou met de moeder samen zingen: "Gutenabend, Gut Nacht," van Brahms, Wiegenlied. Omdat het zo mooi is en goed voo het kindje, ik zou ontroerd ook "kindje" zeggen, waar ik eigenlijk principieel op tegen ben, het zou dus meertalig opgevoed worden, minstens met liedjes en met heel veel muziek, want daar hou jij ook veel van, denk ik, liefst klassiek. Ik zou aan de moeder de opvoeding overlaten, mits niet te modern, niet laten appen in de wieg, maar we zouden samen trots zijn op de eerste woordjes, liefst asap, ik ben al wat ouder, weet je? Het moet wel een knappe baby zijn, met zo'n ouders en trouwens, ware schoonheid zit van binnen, niet.

niet te veel huilen hoor

Huilen moeten we afleren, is natuurlijk een ademoefening, maar verder inefficiënte verkwisting van energie. Liever oefenen met woordjes of rekensommetjes. Bovendien, ik kan niet tegen herrie. Teken van intelligentie, dat weet ik, maar toch. Anders Time Out, geleerd van oma. Moet meteen aangepakt worden. Borstvoeding is wel geboden, ik mag het graag zien en schijnt gezond te zijn. Geen frietjes en cola, dat zeker. En geen pretparkvakanties, doekampen! Misschien al gauw leren wandelen met rugzak, Ardennen, Eiffel, survivallen. Geen dom amusement, je zelf amuseren met hout hakken, hutten bouwen, brood bakken. Misschien een kamp in het Prehistorisch dorp in Eindhoven. En dan naar school, goed voorbereid. We hebben de kleuterschool al thuis gedaan, plakken

en knippen, mozaïeken en vooral liedjes zingen: hij (of zij) kent het repertoire, "In de Maneschijn" en zo, en natuurlijk mijn liedjes : "Zeven kleine visjes". aftelliedjes, ook Engelse: "One, two threefour five" en zo, altijd goed. En dan samen naar school, voor de eerste keer echt. Dan zegt de juffrouw: "Wat leuk, je Opa brengt je naar school!" En dan haak ik af. Het was leuk, maar het was een droom, wel een leuke droom, maar toch. Misschien idd toch niet zo'n goed idee, Meisje, je hebt ook altijd gelijk, je dochter zei het al!
20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven