Zoeken
  • martinv

Oud en Nieuw

Bijgewerkt: 23 sep 2019

22 september 2019Niet alles wat oud is, is daarom goed, of juist slecht. Een oude klok hoeft niet weggegooid. Maar hij moet het wel doen. Hij moet doen wat hij moet doen. Lopen en slaan. En liefst op tijd, niet voor en niet achter. Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend. Ik vier klokken in huis, oude klokken, en vandaag doen het er drie weer. Dat is zo fijn. De wereld is weer in orde. De verandering is compleet. Wat stil stond, disfunctioneerde, doet het weer. Het functioneert. En alles heeft zijn verhaal, zijn geschiedenis. In de kamer heb ik er twee, een regulator van Junghans, naar schatting uit 1930. Met geslepen glas. Een grote kast. Destijds volgens mij een hele chique. Hij was van de neef van mijn moeder: meneer C.Overbeeke van de Rijt. De moeder van mijn moeder (mijn Oma) was van van de Rijt. Dus was deze neef (Cornelius? Cees?) een zoon van een broer van mijn Oma.

Deze grote klok slaat zwaar en log als een olifant, waardig en oud. Terwijl hij de jongste is van mijn klokken. In deze zitkamer hangt ook de oudste. Een kleine klok met veel versieringen, klosjes en een opstand. Eigenlijk je reinste kitsch, niks is wat het lijkt. De wijzerplaat is wel mooi, echt

geëmailleerd. Hij tikt driftig, en hij slaat licht en helder. Leuk is het woord niet (wat is leuk? Een clown of een mop kan leuk zijn. Mooi is een andere categorie) Ik heb deze klok gekocht van het geld dat ik kreeg omdat ik Johan en Cilia had geholpen met het verbouwen van hun huis aan de Venloseweg. (ligt een huis op of aan een straat? Ik woon op de Venloseweg en iemand anders woont aan de Singel) Bij Toos Beurskens, ook op de Venloseweg.

In de keuken hangt de mooist klinkende. Lei (klokkenmaker) had slechts één keer zo'n klok gezien. Hij slaat namelijk om kwart over één keer, om half twee keer en om kwart voor drie keer. Om 's nachts iets preciezer te horen hoe laat het is. En er zit een herhalings-touwtje in, vreemd voor een nachtklok natuurlijk. Prachtig. Jo heeft de wijzerplaat die hij blijkbaar niet mooi vond beschilderd met een zon, vogeltjes en een maantje. Erg leuk, vind ik.Ooit kwam een mevrouw Minkenberg en was even erg enthousiast over de schildering, tot ik zei dat Jo dat zelf geschilderd had. Toen was het opeens niet bijzonder meer, gek hè. In de kast had ik nog een klok Uit Venlo, hebben Joop en ik ooit gekocht voor Jo. Lang geleden." Een Engelse", zei Lei. Hij gaat hem opknappen, ben benieuwd hoe hij wordt, nieuw in ieder geval.


#verandering #vernieuwing #oud #nieuw

10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven