Zoeken
  • martinv

Peter van Landschot

Bijgewerkt: 8 nov 2019

Mijn beetje Peetjekind.


20 oktober 2019

Peter en peter

Vanmorgen mailde hij me dat hij in Zandvoort de laatste trein naar Amsterdam gemist had. Hij had slaap, de avonturier, en geen geld voor een taxi. "Veel plezier.." appte ik terug. Wat moet ik anders? Hij was eerst zijn pasje kwijt, toen zijn beurs. Hij raakt alles kwijt. (nu ook al zijn naam....) Maar hij is een fenomeen.

Als kind was zijn vader nooit, haast nooit thuis. Die was kok, eerst in Oirschot bij de militairen, in de mess of de kantine (verschil in rang) en later aan het hof . Hij is met koningin Beatrix mee geweest op staatsbezoek. Over de hele wereld. Peter is daar heel trots op. Hij weet misschien niet hoezeer hij hem gemist heeft. Peter werd gepest en thuis onhandelbaar. Hij is halverwege de basisschool van school gegaan (of gestuurd?) Een poos later besloot zijn vader thuis te komen wonen. Moeder kon het niet meer aan. Peter raakte tamelijk getraumatiseerd. Hij heeft allerlei therapieën gehad.O.a. EMDR, hij vertelt er graag over en weet wat het is.

En wat erger is, geen opleiding, geen kwalificatie, dus. Last van dislectie, dus leest niet graag, (dit blog waar-schijnlijk ook niet, te veel tekst, nauwelijks plaatjes.)

Maar praktisch heel intelligent, (zou er een PQ bestaan? die van hem acht ik heel hoog) Hij heeft wel last van van alles. Psoriasis, (hij liet mij zijn voeten zien toen hij een dag als bouwvakker gewerkt had: vreselijk, wonden met korsten). Maar hij rookt en drinkt soms. Niet verstandig, dus. Verstandig zijn is überhaupt niet zo zijn ding. Hij is heel bezorgd voor mij, ik mag niet rijden, van hem, zeker niet drinken, hij weet hoe oud-verslaafden weer verslaafd kunnen raken. Maar zelf is hij eigenwijs, net als ik. "Eigenwijs is ook wijs" zegt hij dan. Als ik dan vraag hoe hij daarbij komt zegt de wijsneus: " Dat heb ik van jou". We lachen wat af.

Peter en zijn boot

Ik heb ook ervaren dat ik niets moet afdwingen of verbieden door te schreeuw-en, dan staat hij op en is weg. Hebben we al gehad. Maar we hebben ruzie leren maken en ook geleerd terug te komen. (Vreselijk, hij heeft altijd gelijk!) Dan is hij vies van vuil , heeft smetvrees, hij kent soorten traumatherapieën en kan erover vertellen.

En hij brengt allerlei cadeautjes mee, van bloemen tot buitenlampen.( heb ik wel betaald. Hij heeft van alles bij zijn vader in de loods, georganiseerd? Nu heeft hij weer een paal voor de balustrade geritseld. Hoe hij het doet? Ik wil het niet weten, ik ben niet zijn vader en niet zijn opa ( zo heeft hij me in de winkel genoemd). Misschien ben ik zijn peter, de peter van Peter. Hij noemt zichzelf een schurk, maar hij is wel mijn schurk.


22 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven