Zoeken
  • martinv

Sjpan herfs, uig doa.

30 oktober 2019

Bargoens in Roermond

gemaakt in de Broekhin?

Ik ben in taal geïnteresseerd, dat is bekend. En ik hoor graag waar mensen vandaan komen. Leuk als je dat hoort, mensen stellen dat ook op prijs. Soms hoor je uit welke stad ze komen, Venlo of Maastricht. Toen ik in Venlo werkte, viel het op als een leerling uit Midden-of Zuid-Limburg kwam, dat zingen! Soms hoor je uit welke wijk iemand komt. Buschauffeur Anja praat met een grogstem van Zware Jongens. Ik zag een pakje Spaanse sigaretten in haar tas zitten. Ik vroeg of ze door de goedkope sigaretten in Spanje weer was gaan roken.

niet echt Anja

Ja, sjat, zei ze, dat heb jij verdomd goed gezien, sjat. Gezellig, en die kennen elkaar allemaal. Ik vroeg hen of ze de Koning van het Veld ook kenden. Natuurlijk, riepen ze in koor. Ton wie hoot d'er auch weer? Van de Port, zei haar straatgenote. En daar moet je 's zomers komen, zitten ze allemaal buiten, net allemaal terrasjes, incluis parasols en bakken bier. Ton van de Port blijkt net overleden. Veel geoberd. Ik kende hem van Cosy Corner hier op de hoek en van de Harmonie van Fientje Somers. Chique boel, daar kon je lekker eten. Ton was uit het Veld, maar kon ook heel netjes doen. Aanpassen, dat was hun sterke kant, en heel divers en tolerant, net als Amsterdam. Daar woonde van alles, ook wel de Krententuin. Hun taal was, is Bargoens. Vroeger waarschijnlijk om zich te beschermen tegen die Sjtadsen, of Huilanjers. Het was de taal van de Sjabben. SJABBETAAL. (Ich toek dich d'r eine oppe naas, was hun ding, heel direct.Span is kijk!, Dieventaal of taal van de kermisluu, uit woonwagenkampen (De Kemp) Ik ken uit mijn jeugd het woord poter, je kunt iets poter zijn (kwijt), span det kikske (=maedje) Sjoepe is ook Begoens en waus. Of uig doa! Heel simpele vraag is: Enne? Antwoard: auch enne.


Anja had een heel lange zin (niet een hele lange zin..) Die zou ze me morgen opzeggen. Ik zou meeschrijven, als een echte journalist. Maar of ik het ga bij-houden, zo ver is het niet naar Camilles.

Wied es de windj, mie kindj.

10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven