Zoeken
  • martinv

Treesje achter tralies

Bijgewerkt: 3 aug 2020

3 juli 2020

Dit is een beeld, ooit gemolesteerd en dus beschadigd. Het is niet beschermd door Monumentenzorg, nu achter tralies. Therèse was een moeilijk mens, vroeg gestorven, aan de tering. Geliefd door de mensen.Liefdevol Kleine Trees genoemd, naast de grote uit Avilon. Het beeld is geschonken door de buurt-put in 1953. Aan het Carmelitessen-klooster bij mij tegenover. Ik vind het niet zo'n mooi beeld, niet lief, streng. Kleine Theresia was ook streng voor zichzelf, moeilijk voor haar omgeving. Ik ook. Nu lijkt ze gekooid en gekeeld. Moet dat? Ze is gemolesteerd, van haar sokkel getrokken, ik weet het. Maar zou het zonder bescherming weer gebeuren? Dat betwijfel ik. Dus onnodige bescherming? Sinds 1975, toen ik hier ben komen wonen, is dit bij mijn weten één keer gebeurd. Is dat statistisch gezien genoeg reden voor dit korset?

Ik heb een Niet Aangeboren Hersenbeschadiging. Dus ik heb een kort lontje, bekend. En moeite om dingen in de juiste proporties te zien. Maar ik zie wel verbanden, parallellen. En ik zie onrecht, willekeur. (en dat het hek scheef is en te hoog...)

Theresia had als meisje een leuke, echt Franse achternaam: Martin. Geboren in Alençon, Normandië. Ze wilde al heeft jong de strenge Karmel in. Wellicht omdat twee van haar oudere zussen daar ook waren. Tot haar 17e heeft ze moeten wachten, voordien vond men het regime van het klooster te streng voor zo'n jong meisje. En toen mocht ze zich afscheiden van de wereld, tot haar 24e, toen is ze overleden aan Tuberculose. Later is ze beschermvrouwe van het Land geworden. Hoe hebben de buurtbewoners die uit dankbaarheid iets wilden geven aan de Carmelitessen, bij het 70-jarige bestaan van het klooster de keuze voor deze beschermheilige gemaakt? Ik denk door de glazenier, de jonge Frans Cox (26) uit Maasniel. Die mocht de ramen ontwerpen en brandschilderen (erg mooi,helaas alleen van binnen te zien, misschien moesten ze naar buiten toe verlichting krijgen). Heeft hij het gemaakt, ontworpen, het is niet zijn stijl, die ken ik, veel van zijn beelden stonden in kerken, o.a. in de Sint Jozefkerk in Leeuwen. Ik heb nog een houten Mariabeeld, in opdracht gemaakt voor Jo van Galen, rond 1960.

Maria Frans Cox 1960?

Ik denk dat Cox toegang had tot de (voormalige) werkplaats van Pierre Cuijpers, dit beeld lijkt me neogotisch. Daar moet meer over te vinden zijn, wellicht kan ik Suzan eens zoeken, zijn dochter waarvan ik nog een aandoenlijk paardje heb hangen op het toilet. Ooit zat zij bij Jo van Galen in de klas, hij had oog voor talent en heeft deze tekening altijd bewaard, en ik ook. Misschien heeft Jo aan Frans toen de opdracht gegeven? Mijn Maria heb ik altijd te kort gevonden, ik ben niet gauw tevreden, misschien maak ik het ooit nog een 10 centimeter langer, of 12 (there is a system in my madness)

Terug naar het onderwerp: Treesje is inderdaad één keer gevallen, gestoten. Ze was doormidden, haar neus was eraf. En wie zij neus schendt, schendt zijn aangezicht (zei Jo altijd toen hij op leeftijd door al het zonne-aanbidden huidkanker kreeg aan zijn neus, een hele grote) En haar arm. De betrokken en behulpzame bewoners van (ooit) het gastenverblijf hebben de arm bewaard gehad. Later is alles weer gerestaureerd, inclusief neus. Je ziet het nog wel. Zeker de neus.

Op de site van Cox, zonder tralies...

De tralies zouden er altijd gezeten hebben, volgens iemand, nou, volgens mijn geheugen niet, dan is het vóór 1975 geweest. Niet op de foto die ik tegenkwam op de site van Frans Cox. Daar staat ze nog maagdelijk te wezen, mét de rozen die ze altijd als attribuut werpt. Die in haar rechterarm is nu door de kooi niet meer zichtbaar. Daar gaat een spijl voor. De kapel, en ook het beeld worden niet beschermd door Monumentenzorg, latere aanbouw, gelukkig én helaas. De bewoonster kan dus doen wat ze wil, geen haan die ernaar kraait, behalve ik dan.

Maar ik tel natuurlijk niet. Dorpsgekken mogen kraaien, daar wordt niet naar geluisterd.

paardje van Suzan Cox, dochter van...wel nat geweest

Laatste argument: welke idioot kruipt nu over het bestaande hek om Trees te schenden? Dat gaat haast niet, dan moet het poortje open zijn, dan moet je door de tuin, je komt er met een zatte kop echt moeilijk bij. Ook zonder dat. Dat moet de kooien-bouwer vast weten. Mijn Mariabeeld van Frans staat te koop op Marktplaats, ik kan het geld goed gebruiken. Maar het is duur, het is me toch wel heel veel waard, ik wil het eigenlijk niet kwijt. Maar Trees kan haar tralies missen.

30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven