Zoeken
  • martinv

TRUU, TREK DE DEUR TOE

Bijgewerkt: 20 nov 2019

18 november 2019

oude wc met mooie tegels en prille kunst

... want het trek det het verrrek. (met tongpunt r, dat doen ze in Neer en Mont-fort en Stevensweert, heb ik geleerd. Dadelijk ga ik filosoferen over deuren, en grenzen, zaunen. Eerst afscheid nemen van de oude wc. Die moet in het jaar 1961 chique en duur zijn geweest. Die afgeronde tegels worden niet meer gemaakt, zei mijn aannemer. Aan de muur trouwens een jeugdwerk van een dochter van Frans Cox, kunstenaar uit Maasniel waar ik ook een Mariabeeld van heb. Suzanne. Een heel leuk paardje (heb je dat ooit gezien, M.?) getekend bij Jo in de klas, heel lang geleden. Deze wc is van nog langer geleden, moet c.a. 1961 zijn, de grote verbouwing. Dus is het te oud, verjaard, moet weg..Binnenkort wordt het gewoon wit, modern. Ik ga daar ook weer kunst ophangen, andere, moder-nere. Kunst achter deuren, jammer eigenlijk. Maar van de wc moet de deur dicht, hoewel?


Verhaaltje tussendoor: Vroeger ging ik, als ik na de middagpauze weer naar school ging Rob afhalen (aanhalen zeiden ze ook wel, hoewel dat nu iets heel anders betekent, ik zou niet durven, (kan iemand dit nog volgen?)). Rob moest zij vader nog iets zeggen, en vertrok naar de gang. Daar stond een deur open (oop zeggen ze hier) en ik zag Pa met de broek op de schoenen gezellig zitten kakken en keuvelen met zoonlief. Openbaar Plee-gebruik,(dat kon bij ons thuis niet, de badkamerdeur moest bij ons dicht, stel je voor) ik heb mijn ouders nooit naakt gezien, mijn broers en zus ook niet. Ik heb dat bij de kappersleerlingen wel eens nagevraagd: het kan heel anders, sommige meiden kregen tijdens het douchen regelmatig bezoek van poepende broers of ouders...moet kunnen,tegenwoordig, ken ik niet. Dus de deur moet op slot kunnen, veiligheid of angst om kwetsbaar te zijn.

nieuwe oude deur

Gêne heb ik niet, nooit gehad. Ik ben met Jo nog ooit op het naaktstrand geweest in Zeeland, Vrouwenpolder. Die verlegenheid duurt niet land, trouwens, zelden mooie strakke vrouwen op het naaktstrand, alles hangt. (dus bij mij geen angst voor dat iets gaat staan, sorry)

Ooit noemde W. mij "Garten-pinkler", zei ik: altijd beter dan een "Hosenscheisser" (niet persoonlijk bedoeld, wel leuk gevonden, vind ik.)

Vroeger had je deuren om in huis de warmte van de kachel vast te houden, maar bij mij is het overal warm. Is het Europees? Een beetje wel, net als het feit dat ons vee, koeien, schapen, in een wei staat, en in veel buitenlanden door een herder rond gedreven wordt, het gras achterna.

Ik heb op mijn eindexamen HBS beweerd dat mensen in dorpsverband gingen wonen vanwege de beesten. Ik kreeg toen een tien voor geschiedenis!

Maar wat de deur in de badkamer betreft (ik moet me van M. meer bij het onderwerp houden), Silvester heeft een mooie deur gevonden, uit de tijd en met mooi fijn kathedraal-glas. Nieuwe klink komt ook nog.

Aan deze kant sluit hij af, van buiten nodigt hij uit. Door het glas kun je eventueel iemand zien staan, maar niet herkennen. ik zie het al voor me, sorry, ik kan het niet laten. "You know but never" kan er staan.

Morgen wordt betegeld, W. dacht dat het gestuukt zou worden, nee, hoor, dan ken je me nog niet goed. Tegels, marmer-achtig, net als vroeger de wastafels, doet niet minder, maar dan heb je wel wat, Truu!

Trek de deur toe.....

13 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven