Zoeken
  • martinv

Tuin en taal

Bijgewerkt: 22 jul 2020

21 juli 2020

Cosmetisch tuinieren is wat volgens mij veel mensen met tuinen doen. In de zin van: "Als mijn haar maar goed zit". Op z'n Engels: de vrouw des huizes met mooie tuinjurk, zonne-hoedje, handschoentjes en fleurige laarsjes.

Het moet er wel netjes uitzien, en je moet gezien kunnen worden.

Cosmetisch in tegenstelling tot organisch... duidelijk toch? Mijn overbuur-vrouw doet dat: ze blijft maar knippen, het moet wel allemaal netjes blijven hoor (en liefst zelfs: "Heur!") En toen was ze verbaasd dat veel struiken maar niet wilden bloeien (bijna: foei!) Dan zien ze ook niet blij uit, zegt de schat. En wat vrouwen ook altijd doen: ruiken aan rozen. Dat doen veel rozen al lang niet meer, daar zijn ze vaak niet op geselecteerd. Maar voor hen moeten rozen geuren, de natuur in dienst van de mens, zoals vissen gevoerd worden in een ring: Alles netjes houden (net als veilig vrijen met je eigen vrouw, en vooral voor en na de daad douchen, gescheiden hoor, geen gedoe) Maar vissen die voer krijgen, poepen ook heel veel, en voer dat niet gevreten wordt vervuilt. Zo simpel is dat, mijn vissen in de vijver krijgen van mij niks te eten omdat het zo is te zien dat ze van ons afhankelijk zijn wellicht bedanken ze even door een knipoogje) Ze moeten muggen-larven opeten, en zo.

En nu de taal, dat was toch de opdracht aan mezelf: Waarom heet onkruid onkruid? "On" betekent "niet": on-raad, on-juist, on-betwist, on-fris. Pas op: on-dergoed is iets anders...

Leuk is natuurlijk: "on en "no" zijn hetzelfde. Trouwens "wesp" was echt vroeger "weps". Geen grapje. En nu inhoudelijk: dat groen (kruid) dat wij niet willen noemen we on-kruid (zoiets als on-gein). Ik heb bijvoorbeeld jaren gestreden tegen die vervloekte bramen in mijn tuin: zeer hardnekkig, bij het verwijderen ervan doe je je handen pijn, als het al lukt. En ze snel passeren levert gegarandeerd schuurplekken op. Maar: de vruchten zijn wel lekker. Dus heb ik plekken gezocht waar ze wél vruchten mogen dragen (moeten ze dat wél doen.)

Anders... ze zijn gewaarschuwd. Maar nog even over cosmetisch tuinieren: dat bestaat natuurlijk niet echt, maar met een creatieve geest en wat talenkennis kom je een heel end. Kijk, als het om het uiterlijk gaat kom je al gauw op cosmetica. Dus het tuinieren, niet gericht op de organische groei, is cosmetisch, het uiterlijk betreffend. Niet dan? (Heel Rotterdams, Rotjeknor)

Nog even iets anders, in een hertaald lied van mij ging het over een vrouwelijke herbergier, wordt een heel raar woord, heb ik gewoon van gemaakt: herbergin, paste beter en niemand die het merkt, allen mijn spellingscontrole. Toegift: lieve Matroos.

LIEVE MATROOS

1. Kwam uit de oorlog, ging zijn neus toen achterna. Kwam uit de oorlog, ging zijn neus toen achterna. kwam bij een herberg in de stad, de herbergin zei: “Wat is dat, mijn schat?”

2. Ik heb gevochten, ook al boeide me dat niet, Ik heb gevochten, ook al boeide me dat niet, ik ben er moe van weet je dat? dus geef me wijn, je bent een goeie, lieve schat,

3. Dus de matroos begon te drinken, als wat Dus de matroos begon te drinken, als wat en hij zong echt het hoogste lied, maar de mevrouw die lachte niet, de schat

4. “Ach waarom huilt u,” zei de zeeman, beetje zat “Ach waarom huilt u,” zei de zeeman, beetje zat maak ik uw wijn op, is het dat? of heb ik al te veel gehad, mijn schat?

5. Het gaat me niet om die paar glazen witte wijn Het gaat me niet om die paar glazen witte wijn Maar weet je waar je echt op lijkt? Mijn eerste als je naar me kijkt, doet pijn.

6. Maar beste vrouw, vertel me kind’ren zie ik zes, Maar beste vrouw, vertel me kind’ren zie ik zes, je had er drie, toen in mijn tijd, ik snap het niet, maar geen verwijt, mijn schat.

7. Men heeft geschreven, dat hij dood was, tot mijn spijt Men heeft geschreven, dat hij dood was, tot mijn spijt Ik was heel eenzaam, heb gerouwd en ik ben toen opnieuw getrouwd, gevrijd.

8. Onze matroos dronk toen het laatste glaasje leeg Onze matroos dronk toen het laatste glaasje leeg En zonder woord en met een traan, is hij weer naar zijn schip gegaan, zij zweeg.

12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven