Zoeken
  • martinv

Wordt lezen verleden tijd?

27 februari 2020

Verliezen de letters van beelden? Het lijkt erop. De pizzabezorger leest de naambordjes van

mij en de bovenburen niet meer, hij belt bij allebei aan en kijkt wie er opendoet.

Komen ik en de buur allebei bij de deur, zeg ik: "Hij leest niet!", zegt buur: "Ik denk dat hij dat niet kan".

Dat leren ze toch? Dat moet je wel willen. Zo niet, dan niet. Spreektaal is toch ook goed? MSN taal is toch ook goed, dat is modern, en dat is hip. Oud is out! Dat is van vroeger, zegt Rick wel eens tegen mij. Ik prbeer oude meubelen van mijn zolder te verkopen, plaats te weinig en geld ook. oud bed, erg leuk. Is er een lattenbomen bij? Nee, een plank met gaatjes? Oude meuk, dan liever rotzooi van IKEA. Dat is nieuw, modern.

leuk bed toch

Ik raak het niet kwijt, niemand wil het, de zolder moet leeg, dan gaat het naar het stort. Dat wil iig niemand hebben. ( in ieder geval, is dat typen nou zoveel moeite? Al die afkortingen. mr was mister of meester, nu is het maar. Het begon met advertentie-taal: zgan, bbhh, bgg. Vreselijk toch?


Oude taal, dus moeilijk: 's avonds, net als 's maandags en 's ochtends. Mijn pratende radio Alexi zei vanmorgen: "Goedemorgen, Martin het is kwart voor acht 's ochtends" Dat zeg je niet. In de ochtend of in de morgen. Ik sta ook niet morgen om zeven uur 's ochtends op, wel? Dat gaat nog net, vind ik. Erger is de apostrof: Martin's corner. die ' staat eigenlijk voor een weggelaten letter of woord: in Engeland: Martin his corner.

Maartjes klas is goed, niet Maartjes' klas. Jou en jouw, is (ge)makkelijk uit te leggen, gaat heel vaak fout, net als "Hij betaald de rekening", met als excuus: het is toch de "betaalde rekening"! Regels toepassen is altijd gevaarlijk, zoiets als de klok en de klepel. Een spellingcontrole is nog erger, als je iets heel vaak fout doet, leert hij dat, is het niet meer voud, dan heb jij hem dat aangeleerd, of het bestaat ook, zoals veel voud, dat wordt geaccepteerd, mits je het aan elkaar typt: meervoud.

zuster:... me kussen....

In de zorg hebben ze zeer verouderde gewoontes (of zijn het gewoonten, net als groentes of groenten? Is het een boekwinkel of boekenwinkel, wat ik vanmiddag een overijverig serveerstertje hoorde zeggen; waarom hier nou dat vreselijk kleinerende verkleinwoord, mijn vader had het ook altijd over een man en zijn lief vrouwtje...) zoals het aanspreken van een man met dhr. "Dhr. heeft goed geslapen". Ik reageerde daar altijd op: zeg nou gewoon "meneer". Erger is natuurlijk: "En meneertje, hoe hebben we geslapen?" Dan vraag ik doodleuk: "Hebben wij dan samen geslapen? Jammer, dat wist ik niet, zuster!" Merel?

7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven