Zoeken
  • martinv

Zei mijn moeder altijd...

Bijgewerkt: 28 okt 2019

26 oktober 2019

Spreuken en gezegdes of van horen zeggen.

Mijn moeder: Kan ik niet ligt op het kerkhof, wil ik niet ligt der neffe. (een Brabantse.)

Wie zuinig is met vleit, bouwt huizen als kastelen.

Variant: Wie zuinig is met vlijt, bouwt huizen met centrale verwarming.

Mijn vader was als ik, (eigenlijk andersom, natuurlijk) pro actief, hij liet een centrale verwarming aanleggen in een huurhuis, met geleend geld van de aalmoezenier, vriend van de verkennerij.

Jo: prakkezere kump van de erm luuj. ( wij interpreteerden dat verschillend)

Teun: Mei zit het mei, mei zit het taege. (Teun is tekstdichter van Platkallehari). Het lied eindigt met: Alles kum good!

Weer Teun: Dink deraan, dink derum. (eindigt met: soa, soa,soa,soa,soa,soa)

kapotjes

Denk ik aan het woord kapotjes, (Limburgs voor zo'n dingen.) waar komt dat woord vandaan? Het zal wel weer uit het Frans komen. Ik denk ook even aan kapelaan. De combinatie zal het zijn Ka-pelaan komt van hoedje, (ze hadden vroeger een kapje op, in het Frans la capotte) Het is toch ook een kapje?


Nog ééntje dan: t'er duvel sjiet altied oppe grotste houp (Dank aan Pierre Backus)

Voorbeeld: ik voel me de koning te rijk, huis, tuin. veel lieve kennissen, vrienden. En dan ook nog vanavond uit eten met Daisy bij Momosa, haar mijn liedje mogen voorzingen, eindigend met " Kom, een keer bij mij logeren, kom, logeer een keer bij mij." en ze lachte, en zei : da's lief. Dan word ik toch nog rijker?

19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven